Гусак

Цана

     Шэры гусь (лац.: Anser anser) - вадаплаўная птушка сямейства качыных, адзін з самых вядомых відаў дзікіх гусей.


     Шэры гусь - птушка даўжынёй да 70-90 см і масай каля 2,1-4,5 кг, размах крылаў 147-180 см. апярэнне шаравата-бурае з хвалістым малюнкам на шыі і бруху. Мае светлае аблямоўванні пёраў на спіне. Дзюба ружовае або аранжавы. Самец прыкметна буйней самкі.


     Шэры гусь гняздуецца на ціхіх вадаёмах Паўночнай і Цэнтральнай Еўропы, а таксама ва ўмераным поясе Азіі аж да Далёкага Усходу. Асноўная частка гнездавой папуляцыі шэрага гусака сканцэнтравана ў дэльтах Днястра і Дуная. Зімуе ў Паўднёвай Еўропе і Азіі, часам у Паўночнай Афрыцы.


    Шэры гусь засяляе вадаёмы са стаялай вадой, акружаныя трыснягамі-балоты, азёры, рыбаразводныя сажалкі і да таго падобнае. Сустракаецца ён і на травяністых балотах і заліўных лугах, выбіраючы самыя недаступныя месцы. У адрозненне ад хатніх гусей, родапачынальнікам якіх шэры гусь з'яўляецца, ён больш рухомы, лёгка плавае і нырае. Так як корм шэры гусь здабывае сабе на сушы, тут ён адчувае сябе больш упэўнена, чым у вадзе. Гэта моцная і асцярожная птушка. Паранены гусь адважна абараняецца ўдарамі крылаў, наносячы імі сур'ёзныя траўмы, напрыклад, сабакам. Палёт шэрага гусака звычайна нізкі, з рэдкімі ўзмахамі крылаў. Аднак у час сезонных пералётаў шэрыя гусі паднімаюцца на вельмі вялікую вышыню. У гэтым выпадку яны ляцяць зграямі, клінам або, радзей, шарэнгай. Колькасць птушак у адной зграі можа быць вельмі розная - ад некалькіх штук птушак да некалькіх соцень. Падчас прыпынкаў на адпачынак зграі шэрых гусей збіраюцца разам, прадстаўляючы сабой навалы ў некалькі тысяч птушак. З зімовак шэрыя Гусі вяртаюцца вельмі рана, калі лёд з вадаёмаў яшчэ не сышоў, а лугі практычна цалкам пакрытыя снегам. Як правіла, час прылёту шэрых гусей для паўднёвых раёнаў гнездавання-першая палова сакавіка, для паўночных-Красавік. У перыяд, калі птушаняты шэрых гусей пакрываюцца пер'ем, але яшчэ не здольныя лётаць, дарослыя Гусі пачынаюць ліняць. Першымі ліняюць самцы, пазней самкі. З выпадзеннем маховых пёраў птушкі губляюць здольнасць да палёту. У гэты момант Гусі вядуць ўтойлівы лад жыцця ў глухіх месцах, застаючыся пры сваім, таксама яшчэ не здольным да палёту кодлы. Працэс лінькі ў шэрых гусей на поўдні адбываецца ў чэрвені, на поўначы-з дваццатых лікаў ліпеня. Заканчваецца лінька прыкладна ў жніўні. Да гэтага часу ўстаюць на крыло і маладыя птушкі. Адлёт на месцы зімовак на поўначы адбываецца ў сярэдзіне верасня, на поўдні ў канцы кастрычніка і нават у лістападзе.

Кошт разавых дазволаў на здабычу паляўнічых жывёл нармаваных відаў і паляўнічых пуцёвак да іх (з 08 кастрычніка 2021 года)


Від Цана, бел. руб.
Разавая паляўнічая пуцёўка на гусака 10,00
Сезонная паляўнічая пуцёўка на гусака 50,00